Трябва ли да потапяме във вода дървените шишчета преди готвене? – Фермерско свежо месо

Трябва ли да потапяме във вода дървените шишчета преди готвене?

накисване на дървени шишчета

Често попадаме на разгорещени дебати дали е необходимо да се накисват дървени шишчета във вода, преди да се сложи на тях месото и да се поставят във фурната или на скарата. Някои казват, че това е абсолютно необходимо, а други твърдят, че спокойно може да пропуснем тази стъпка.

И така, на кого да повярваме?

Накисването на шишчетата ще предотврати запалването им, което би довело до това, че цялото месо и зеленчуци ще изпопадат по дъното на грила.  Предварителната им обработка  предотвратява също и раздробяването на шишчето – никой не иска да яде кебап и да похапне като бонус парченце дървен материал. Да, краищата на шишчето вероятно ще станат овъглени, дори и ако сте ги накиснали преди употреба, но това по никакъв начин няма да повлияе на качеството на месото.

Ако ползвате бамбукови шишчета, накиснете ги във вода най-малко за половин час.  Можете също така да използвате вино като алтернатива на водата, което ще придаде на вашето месо и зеленчуци по – наситен аромат.

Добра идея е и да имате няколко резервни шишчета, в случай че счупите едно – две, докато ги подготвяте. Ако често приготвяте месо на шиш  в дома си, накиснете целия пакет, след което подсушете добре излишните и ги пъхнете във фризера, за да са ви подръка, когато е необходимо.

Алтернатива на накисването на шишове е използването на такива от неръждаема стомана или метални. Те не изискват накисване и могат да бъдат използвани многократно. Шишовете от неръждаема стомана могат лесно да бъдат намерени онлайн и в магазините. Обикновено се намират при аксесоарите за грил.

Металните шишчета са по-скъпи от дървените шишчета, но изборът на тази опция си  струва всяка стотинка. Можете да ги използвате с години.

Спрейовете за готвене работят добре и с металните шишове, тъй като улесняват изплъзванете на месото от шишчето и няма нужда да прилагате натиск и да дърпате.

Не забравяйте, че шишчетата от дърво или от неръждаема стомана ще ви служат, независимо какъв тип месо използвате и каква рецепта. За по-тежки видове месо и зеленчуци използвайте шишчета от неръждаема стомана. Дървените шишчета са склонни да се счупят, когато нанижете на тях твърде много месо и зеленчуци. Металните шишчета обикновено имат дръжки, които ви позволяват лесно да ги обръщате.

Не пропускайте да погледнете и нашата рецепта за адана кебап и да споделите вашите идеи за приготвяне на този тип ястие, обичано от малки и големи.