Какво представляват момиците? – Фермерско свежо месо

Какво представляват момиците?

момици

Момиците представляват органно месо от тимусната жлеза и панкреаса. Най-често може да намерите такива от телешко или агнешко месо, но се срещат и от свинско, и говеждо.

Според някои нутриционисти те са  „най-хранителната част на животното“ и неслучайно някои култури в миналото са ги използвали изкючително за храна на жени в детеродна възраст, за да увеличат плодовитостта им. Те са богати на минерали,  омега-3 мастни киселини и основни мастноразтворими витамини като А, Е и К.

Според американското министерство на земеделието момиците, по-специално тези от някои  сортове говеждо месо са богати на  моно- и полиненаситени мазнини. Те се наричат „добри мазнини“ и имат много ползи за здравето. Някои от предимствата включват подобряване на нивата на холестерола в кръвта, понижаване на риска от сърдечни заболявания и подпомагане на контрола на кръвната захар.

Витамините, които се намират в момиците, също са важни за доброто здраве. Витамин К е известен като „кръвосъсирващ витамин“  и действието му е полезно при лечението на рани и здравето на костите. Витамин А се използва от организма за подпомагане на зрението, кожата и костите и действа като антиоксидант, борейки се с увреждането на клетките. Витамин Е също е антиоксидант.

Как да приготвяте момици?

Накисването е първата стъпка в подготовката на момиците. Може да използвате студена вода или мляко.

След накисването, те се се бланшират за кратко във вряща вода и след това веднага се потапят в ледена вода, за да се укрепи плътта. Това обикновено не ги приготвя напълно за консумация, но спомага за  по-лесното отстраняване на твърдите мембрани по външната им част. След като са бланширани, класическата техника изисква те да бъдат охладени и оформени в еднаква дебелина, но това не е необходима стъпка.

Момиците могат да бъдат приготвени на скара, задушени или панирани и запечатани на тиган или пържени. Готвят бързо и лесно, защото по принцип няма как да бъдат пресготвени. За да се допълни богатия вкус на месото, много рецепти включват използването на кисел сос с лимони и каперси.

На какво имат вкус момиците?

Структурата им е изключително гладка, нежна и влажна, а вкусът е доста мек и кремообразен. Външната част на месото лесно става хрупкава и може би това е една от причините те толкова да си подхождат с различни по вид сосове.

Въпреки че приготвянето на сладкиши включва малко повече стъпки, отколкото ни се иска да отделяме за вечерята през седмицата, те са интересен вариант за уикенда. Тогава може да им се насладите с хубава чаша свежо бяло вино.

Опитвали ли сте ги някога?