Как да приготвим сочен и хрупкав шницел? – Фермерско свежо месо

Как да приготвим сочен и хрупкав шницел?

сочен и хрупкав шницел

Шницелът представлява нарязано на много тънко, панирано месо, което след  това се запържва, докато получи хрупкава златиста коричка. Тази основна техника на приготвяне ще ви послужи също така и за приготвяне на ястия като пиле с пармезан или пилешка пържола.

Освен това шницелът се приготвя доста бързо, така че няма да се учудим, ако се превърне в един от предпочитаните ви варианти за вечеря в делничните дни.

Повечето от нас като си помислят за шницел, се сещат за виенския шницел. Той най-често се приготвя от телешко месо и е ястие специфично за региона на Германия и Австрия.  Все пак и тук има малка вариация – в Германия по-скоро шницелът се прави от свинско месо, което също се нарязва на много тънко и се овалва в хрупкава панировка.

Тънко нарязаното месо се запича по-бързо

Едно от правилата за приготвянето на шницел е, че месото трябва да бъде нарязано и начукано наистина на много тънки ивици – не по-дебели от 0.5 см. „Начукването” помага, за да може месото да се омекоти, да стане по-сочно и съответно да се приготви доста по-бързо.

3 съвета за хрупкава коричка:                                     

Още един съвет за шницела: без дебела панировка

  • Основният метод – За да постигнете тънка и хрупкава коричка, използвайте стандартната процедура за паниране със слой брашно, след това покритие с яйце и накрая овалване в хлебни трошици.
  • Без галета – може и да е изкушаващо да посегнете към галетата (тъй като са доста хрупкави), но с тях ще получите много по-дебела панировка. Най-доброто за шницела са фините хлебни трошици.
  • Пържете веднага – не оставяйте свинското месо да престои в панировка, а пържете веднага. Колкото повече време престоява, толкова повече трохите ще се втърдят.

Не се страхувайте да пържите

Пърженето обикновено се оставя за уикенда, защото изисква време за подготвяне, готвене и след това почистване. При пърженето на шницел обаче, не е така. При него то става по-бързо, по-чисто и не изисква много мазнина от традиционното пържене. Използвайте дълбок тиган, по възможност чугунен. Загрейте олиото, докато започне да цвърчи и по този начин на шницела ще му трябват само около няколко минути от всяка страна, за да получите златиста хрупкава коричка, изпържена до съвършенство.

Как да ядете шницела си

Може да сервирате шницела единствено с гарнитура от печени картофи и овкусен с изцеден лимон, но може да направите от него и още много вариации на ястия. Друг начин на презентиране на шницела е върху канапе от приготвени в масло нудли или друг вид паста. Може да приготвите шницела  с кисели краставички и майонеза и да го използвате като добавка в сандвич. Още едно вкусно предложение е да използвате за топинг маринара сос и отгоре да настържете пармезан или моцарела. За дечицата може да го нарежете вертикално и да получите малки шницелови „пръстчета”.

А вие как го предпочитате?