Каква е разликата между свинско филе и свинско бонфиле? – Фермерско свежо месо

Каква е разликата между свинско филе и свинско бонфиле?

разлика свинско филе и бонфиле

Правили ли сте някога грешката да решите, че може да замените свинското филе с бон филе и обратно? Макар че тези две свински разфасовки имат и някои прилики, имайте предвид, че те имат и доста различия. А в какво се състоят те – екипът на Фермерско Свежо ще ви разкрие в  следващите редове:

Основна разлика:

Свинското филе (или още познато ни като контрафиле, каре, рибица) и свинското бонфиле не са разфасовки от една и съща част на животното. Те всъщност изглеждат доста различно – свинското бонфиле е тънко и малко, докато филето е достатъчно голямо, за да можете да отрежете пържоли от него. Как го готвите обаче, е основната разлика. Свинското бонфиле се приготвя бързо на доста висока температура, докато филето е подходящо за бавно печене или гриловане.

Могат ли двете да бъдат заменяни едно с друго?

Въпреки, че и двете разфасовки  представляват месо без почти никаква мазнина, техните форма и размер са много различни, така че те не трябва да се заместват в рецепти.

Свинско филе:

То се изрязва от гърба на животното. Може да се продава с кост или обезкостено. Разфасовките, които са с кост, но с отстранена задна кост и подрязани ребра, понякога се наричат свински ребра. Свинското филе е голямо парче месо, така че е хубаво да помолите да ви го нарежат. Типичното свинско печено може да бъде от 0,5 до 2,5 килограма. Като текстура месото е крехко и постно с мек вкус.  Най отгоре има дебела капачка от мазнини и се получава доста меко, ако се приготви правилно.

Как се приготвя: свинското филе се приготвя най-добре при умерена топлина или ако първо се запечта и после бавно се пече във фурната. Внимавайте да не го препечете.

Свинско бонфиле:

Свинското бонфиле е разфасовка от мускула, който върви по протежение на гръбнака, без кост. Всяко бонфиле е средно около половин килограм и се продава цяло. То е постно, деликатно  и ароматно месо. Може да се превърне в най – крехкия къс свиснко месо, ако го приготвите по правилния начин.

Как се приготвя: преди да готвите, трябва да премахнете твърдата ципа, която го обгръща. Бонфилето се получава много добре, когато е мариновано и след това трябва да бъде бързо запечено на грил, запечатанo и нарязано на парчета. Тъй като месото е постно, внимавайте да не го пресготвите.

А вие коя разфасовка предпочитате да приготвяте и кои са вашите любими рецепти с фермерско свежо?