Как да запържим каймата? – Фермерско свежо месо

Как да запържим каймата?

кайма запържване

Много от рецептите започват с изречението „Поставете в тиган и леко запържете до покафеняване”.  В някои трябва да се добави още чесън, лук или всякакви други добавки, но главното нещо е да запържите добре месото, за да получи ястието ви по – богат вкус.

Правилното приготвяне на каймата  за рецептата ви за вечерно ястие или подготовката му за съхранение в хладилника за седмица не е трудно, но екипът на Фермерско Свежо събра няколко ключови неща, които да имате предвид в такива ситуации:

Всичко започва още от магазина                                                            

Когато пазарувате кайма, разгледайте внимателно етикетите, тъй като те са пълни с информация. Ще разберете от каква разфасовка месо е каймата, какво е съдържанието на мазнини и дали е смес. Ако опаковката просто е обозначена като „кайма“ или „мляно месо“, можете да попитате вашия месар за повече подробности, или просто да приемете, че съдържанието е смес от различни видове месо и разфасовки.

Уверете се, че купувате най-прясната опаковка

Избирайте пакет с най – далечна във времето дата на използване. Също така проверете цвета на месото. Въпреки че яркочервеният цвят може да бъде подвеждащ, тъй като месото може да е опаковано с въглероден оксид, за да се запази червеният цвят за нормалния му срок на съхранение, трябва да се избягват всички продукти, които изглеждат сиви. И накрая, дръжте месото възможно най – охладено, така че го вземете последно преди да отидете към касата за плащане.

4 стъпки за по –  добро готвене на каймата

  1. Загрейте тигана (и олиото). За да се запържи до кафяво, а не да се задуши, тиганът трябва да е горещ. Добавянето на олио е по избор, но се препоръчва за по-добро изпичане.
  2. Добавете месото в тигана и го разбийте на големи парчета. Използвайте дървена лъжица или друга здрава шпатула, за да го раздробите. Оставете го да се запържи в продължение на няколко минути.
  3. По време на готвенето, постепенно разбивайте на по-малки парчета.
  4. Гответе, докато покафенее и се запече. Опитайте се да не разбърквате твърде много , а само отвреме навреме.

Говеждото трябва да остане в тигана за известно време, докато се запече. Не забравяйте, че докато разбивате месото на по-малки парчета се отделя влага, която се смесва с мазнината за готвене, което може да доведе до задушено, а не запържено месо. Може да прецените дали се е получило така при вас, ако месото ви е по – скоро със сивкав, а не с кафяв цвят.  Безопасно е за консумация, но по-малко ароматно и не толкова привлекателно на външен вид. Вместо това дайте на месото няколко минути, за да се сготви добре и да придобие кафяв цвят, преди да го разкъсате с дървената лъжица.

Тези съвети и техники не само допринасят за по – доброто приготвяне на кайма от говеждо месо, но могат да се използват и за такава от агнешко, пуешко или пилешко месо. Запърженото мляно говеждо може да се използва незабавно, да се охлади до една седмица или да се замрази във фризера за период от три месеца.

Не пропускайте да прочетете и нашите 5 креативни начина за използване на каймата през цялата седмица. За свежи идеи!