Тайната на сочното месо, която да приложим у дома – Фермерско свежо месо

Тайната на сочното месо, която да приложим у дома

сочно месо у дома

Понякога може да намерите определени разфасовки месо на наистина добра цена. За съжаление, тези евтини парчета най-често са трудни за дъвчене и жилави. Но ако четете редовно блога на Фермерско Свежо, навярно вече знаете, че това не е нещо, което да не може да се оправи. Ето как да направите евтин и лесен „омекотител” за месо, който да го направи вкусно и крехко, без да харчите прекалено много пари.

Как да го направите

Просто добавете една или две супени лъжици бял оцет към течността, с която готвите и вашите печени ястия , задушени меса или яхнии ще се получават крехки и сочни всеки път. Друг вариант е да пробиете повърхността на месото на няколко места с вилица и след това да го накиснете в оцет за час или два преди да го приготвите. Който и метод  да изберете, не забравяйте да приготвите месото си в подходящ тиган или тенджера. Чугунът и някои други метали могат да реагират неблагоприятно на киселината в „омекотителя”. Тиганите с незалепващо покритие и стъклените съдове за печене са идеални.

Как работи

Оцетната киселина  разгражда месните влакна, правейки ги по-нежни и ароматни.

Други неща, които може да използвате за по-сочно месо

Ако нямате никакъв бял оцет под ръка или бихте предпочели да използвате нещо друго, можете да го замените с вино, цитрусов сок (лимон, лайм, портокал), доматен сос, бира, сок от ананас, сода, кафе, чай,  кисело мляко или друг вид оцет (ябълков, балсамико). Киселината в тези храни ще омекоти месото точно като белия оцет. Затова изберете аромат, който ви харесва и допълва ястието, което правите.

Други начини за „омекотяване” на месото:

Подходящи са, в случай че не искате да добавяте никакъв допълнителен аромат към ястието си:

  • Използвайте чук за месо – можете да обработите месото с чук, за да го омекотите преди готвене. Това има допълнителна полза, тъй като разфасовката ще бъде с равномерна дебелина и ще се сготви по-бързо . Ако нямате специален чук за месо сред вашето кухненско оборудване, можете да използвате нещо тежко като тенджера от чугун или точилка вместо това.
  • Пригответе месото в тенджера под налягане или слоу кукър: готвенето на месо за дълго време е чудесен начин да го направите месо сочно, но трябва да използвате метод за готвене, който да заключва влагата, в противен случай ще се получи сухо. Това прави тенджерите под налягане и слоу кукърите идеални за готвене на жилавите разфасовки.
  • Използване на марината – в статията ни „Всичко за мариноването на месо“ има подробно описание на видовете маринати и дори някои идеи, така че само от вас зависи на какво ще се спрете.

А сега остава само да откриете някоя от нашите любими рецепти и да се отдадете на кулинарията.